Chiar mai înainte decât secolul 17, din perioada Joseon, au existat Kye 계, organizaţii create de oameni pentru a se ajuta reciproc în vremuri de necaz. Viaţa era grea, mai ales atunci când nobilii locali erau corupţi, deci Kye au început în satele agricole şi membrii lor adunau de multe ori împreună o sumă de bani pe care o păstrau pentru vremuri grele. Păstrau în comun şi alimente, în special orez, iar membrii Kye se ajutau reciproc inclusiv la munci agricole, dar erau împreună şi la alte evenimente.
Membrii organizaţiei contribuiau în mod regulat cu suma convenită, astfel că existau fonduri disponibile pentru pregătirea unor ocazii speciale sau pierderea bruscă a familiei şi, astfel, orice membru putea să beneficieze de suma respectivă, atunci când avea nevoie. Cred că aceasta este o idee buna, dar nu aş dori să fiu eu cea responsabilă de colectarea banilor. Trebuie să existe cooperare şi încredere pentru asta!
Frăţia sabiei în Dong Yi
În serialul „Dong Yi”, Geom-Gye 검계 (Frăţia sabiei) este o organizaţie alcătuită din membrii clasei chonmin (oamenii umili, sclavii), care îi ajută pe alţi chonmin atunci când au probleme sau sunt maltrataţi. I-am văzut pe membrii Frăţiei sabiei luptând cu vânători de sclavi să-i scape pe sclavii fugari, cum le dă acestora alimente, le oferă transport şi cazare.
Spiritul sistemului Kye este încă prezent în cultura Coreei de astăzi. La nunti, oaspeţii dau bani, de obicei, mai degrabă decât un cadou – suma depinde de cât de aproapiaţi sunt oaspeţii de miri. Oaspeţii pun banii intr-un plic cu numele lor scris pe el şi îl înmânează celui care colectează banii (de obicei, este un prieten de încredere al mirelui), care stă la intrarea în sala de nuntă. Numele lor şi cât de mult dau este notat în cartea de oaspeţi care este predată cuplului, după nuntă. La nunţile coreeane pot să fie mulţi oaspeţi, nu doar prietenii şi membrii familiei care sunt invitaţi.
Banii oferiţi cadou pot acoperi în întregime costurile de la ceremonia de nuntă. (Vi se pare cunoscut sistemul? Şi la noi e la fel.) Şi la înmormântări se practică aceeaşi metodă.
Adesea, grupuri de prieteni înfiinţează „kye”, din diferite motive. Uneori strâng bani pentru a merge împreună într-o excursie, alteori pentru a organiza o masă tradiţională sau pentru a-şi cumpăra un obiect mai scump.
Imigranţii coreeni din străinătate folosesc sistemul Kye pentru înfiinţarea de afaceri atunci când nu sunt capabili să împrumute bani de la bănci. Banii se strâng în mod regulat şi fiecărui membru îi este permis o singură dată să ia toţi banii pentru a-şi putea deschide o afacere. Uneori însă pot să aştepte chiar ani până le vine rândul.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.